Συχνές ερωτήσεις
Ποια μέτρα συνιστώνται για την προφύλαξη από το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου;
Σε παγκόσμιο επίπεδο διεξάγονται εντατικές έρευνες στον τομέα του SIDS, οι οποίες αποφέρουν συνεχώς νέες επιστημονικές γνώσεις. Και πράγματι αποτελεί γεγονός πως και μόνο οι συστάσεις για τη σωστή θέση ύπνου έχουν αλλάξει αρκετές φορές μέσα στα τελευταία χρόνια. Τα μέτρα που αναφέρονται παρακάτω ανταποκρίνονται στα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, και θα πρέπει να τηρούνται οπωσδήποτε, ώστε ο κίνδυνος να εμφανίσει το παιδί σας το συγκεκριμένο σύνδρομο να διατηρηθεί στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα.
- Τα παιδιά θα πρέπει να τοποθετούνται μόνο ανάσκελα για να κοιμηθούν. Οι στάσεις ύπνου μπρούμυτα και στο πλάι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του SIDS. Τα παιδιά θα πρέπει να κοιμούνται μέσα σε κατάλληλους βρεφικούς υπνόσακους, οι οποίοι θα πρέπει να αντιστοιχούν πάντα στο ύψος του παιδιού. Μην χρησιμοποιείτε σκεπάσματα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να γλιστρήσουν και να καλύψουν το πρόσωπο του παιδιού.
- Επιλέγετε για το παιδί σας ένα σταθερό, αεροδιαπερατό στρώμα σε άψογη κατάσταση, και μην παρεμβάλλετε ανάμεσα σε αυτό και το σεντόνι συνθετικά υποστρώματα.
- Τα παιδιά που κοιμούνται στο δωμάτιο μαζί με τους γονείς, θα πρέπει να κοιμούνται στη δική τους βρεφική κούνια με κάγκελα και τάβλα. Μην τοποθετείτε τη βρεφική κούνια μπροστά από θερμαντικά σώματα και παράθυρα.
- Μην τοποθετείτε μέσα στην κούνια του μωρού σκεπάσματα από δέρμα ζώου, πάντες και μαξιλάρια ή λούτρινα παιχνίδια.
- Η θερμοκρασία περιβάλλοντος μέσα στο υπνοδωμάτιο πρέπει να κυμαίνεται ανάμεσα στους 18 και 20 βαθμούς Κελσίου.
- Η ένδυση του μωρού θα πρέπει να προσαρμόζεται στη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Οι γονείς έχουν γενικά την τάση να ντύνουν πολύ ζεστά τα παιδιά τους. Μέσα στον υπνόσακο, ο οποίος ενδείκνυται ανεπιφύλακτα, αρκεί το μωρό να φοράει ένα ελαφρύ πιτζαμάκι. Δεν χρειάζεται ούτε κάλτσες, ούτε σκουφάκι. Όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, τόσο πιο ελαφριά θα πρέπει να είναι ντυμένο το μωρό.
- Μην αφήνετε τα μωρά μόνα τους. Το στρες που προκαλεί η αίσθηση της μοναξιάς, η ανησυχία και η ψυχική φόρτιση αποτελούν παράγοντες κινδύνου για ένα περιστατικό αιφνίδιου θανάτου ενός παιδιού.
- Τα μωρά θα πρέπει, εφόσον είναι δυνατό, κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους να θηλάζουν αποκλειστικά. Αν το μωρό σας δεν θηλάζει, θα πρέπει οπωσδήποτε να δίνεται βάση στην κατάλληλη διατροφή ανάλογα με την ηλικία του, καθώς επίσης και στην επαρκή σωματική επαφή με τη μαμά του.
- Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και γενικά στο περιβάλλον που ζει το μωρό πρέπει να αποφεύγεται αυστηρά. Κάθε τσιγάρο λιγότερο στο οποίο η μαμά και το παιδί έρχονται σε επαφή είτε ενεργητικά είτε παθητικά, μειώνει τον κίνδυνο ενός αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Τα νεογέννητα που έχουν εκτεθεί στη νικοτίνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να έρθουν στον κόσμο λιποβαρή και χωρίς να έχει ωριμάσει πλήρως ο οργανισμός τους.
- Αν έχετε αποφασίσει να δώσετε στο μωρό σας πιπίλα, θα πρέπει κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του να του την δίνετε κάθε φορά που το βάζετε για ύπνο. Η χρήση της πιπίλας θα πρέπει να ξεκινήσει αφού πρώτα καθιερωθεί ο θηλασμός.
Ακολουθείτε το τακτικό πρόγραμμα επισκέψεων στον γυναικολόγο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στον παιδίατρο μετά τη γέννηση του παιδιού σας.